Thuiswerken of naar kantoor: welke voor- en nadelen ziet de thuiswerker zelf?

Noodgedwongen maakte een groot deel van de werknemers afgelopen jaar kennis met thuiswerken. We ontdekten zowel de voordelen als de nadelen ervan. Volgende week dinsdag (16 maart) is het de Dag van de Thuiswerker. In het kader daarvan deed Kadoos een kort onderzoek naar de mening van de thuiswerkers: wat vinden zij de belangrijkste voor- en nadelen van thuiswerken – en waarom?

1.    Voordeel: minder reistijd

Minder reistijd is voor 81% van de werknemers het belangrijkste voordeel van thuiswerken, blijkt uit dit onderzoek van Intermediair. En dat is niet zo gek: door thuis te werken bespaar je veel reistijd en is met honger in de file staan verleden tijd. Als je normaal gesproken lang moet reizen naar je werk kan dit wel twee uur op een dag schelen. Door thuis te werken kun je die uren anders besteden. Hierdoor heb je meer tijd over om op je gemak te koken, nog even een wasje te draaien of tijd door te brengen met je partner of kinderen. Een stuk relaxter!

2.    Nadeel: saai voor het brein

Het bovenstaande voordeel kan echter ook een nadeel zijn. Doordat je je huis niet uit hoeft om naar je werk te gaan, zit je al snel de hele dag achter een beeldscherm. Dat kan saai zijn en je brein is er ook niet blij mee.

Mark Tichelaar, schrijver van het boek ‘Focus AAN/UIT’, legt in een artikel in De Gelderlander uit waarom: “We hebben de neiging om de hele dag vol te plannen. In plaats van naar een vergaderzaal toe te lopen, hoef je alleen maar op ‘Enter’ te klikken, en je zit in een vergadering. Dat gaat juist ten koste van de productiviteit. We missen namelijk hersteltijd: de momentjes dat je even helemaal niets doet. En juist die zijn cruciaal voor je brein om info op te schonen.’’

3.    Voordeel: betere concentratie

Zo’n 71% van de respondenten van het onderzoek van Intermediair vindt dat thuiswerken bijdraagt aan een betere concentratie. In de kantoortuin is het soms een uitdaging om iets gedaan te krijgen. Thuis is er bij de meeste mensen minder afleiding, waardoor je productiever bent en langer geconcentreerd aan één taak kunt werken.

4.    Nadeel: we missen onze collega’s

Hoewel je via Teams of Zoom prima kunt overleggen met je collega’s, gaat er voor de meeste mensen niks boven real-life contact. Samen werken, lunchen en borrelen: het hoort er toch een beetje bij. Hopelijk kan het deze zomer weer!

Dag van de Thuiswerker

Thuiswerkliefhebber of niet: we zullen het er de komende periode toch mee moeten doen. Op 16 maart is het Dag van de Thuiswerker en zetten we de thuiswerkers in Nederland in het zonnetje. Inspiratie nodig? Kadoos biedt je alle handvaten om de relatie met jouw medewerkers te versterken. Op onze zakelijke infopagina lees je hoe we dat doen en wat er allemaal mogelijk is. We helpen je graag verder!

Bekijk meer
Hulp nodig?
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »