U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Ziekteverzuim: niet het leukste HR-thema, maar wel belangrijk om er aandacht aan te besteden. Je medewerker is tijdelijk niet op de werkvloer, maar je wilt natuurlijk wel goed voor hem of haar blijven zorgen. Er zijn een aantal standaard zaken die je voor een zieke collega moet regelen. Daarnaast zijn er nog een aantal extraatjes die je kunt doen. We hebben ze op een rij gezet in een handige checklist.
1. Ziekmelding verwerken + eventuele werkzaamheden overdragen
Je krijgt een telefoontje van een medewerker: hij is verkouden en grieperig en verwacht niet dat hij komende dagen naar kantoor kan komen. Vervelend! Uiteraard wens je de medewerker beterschap en verwerk je de ziekmelding in de systemen. Daarnaast is het handig om kort nog even te vragen of er werkzaamheden zijn die een andere collega van hem moet overnemen. Zo voorkom je dat bepaalde deadlines of afspraken in de knel komen. Daarnaast geef je de medewerker hiermee een gerust gevoel: hij kan rustig uitzieken, zonder dat hij zich zorgen hoeft te maken over zijn werk.
2. Contactmomenten
Als iemand ziek is, duurt dat doorgaans maar een paar dagen. Is iemand langer ziek? Dan ben je natuurlijk benieuwd hoe het met diegene gaat. Als manager of HR-professional mag je dan contact met je medewerker opnemen. Hang daarbij liever niet direct de dag erna al aan de telefoon. Na een week even bellen om te vragen hoe het gaat is verstandiger.
3. Beterschap namens de afdeling
Als iemand langer uit de running is, baalt diegene daar waarschijnlijk flink van. Als werkgever heb je weinig invloed op het herstel, maar je kunt je zieke medewerker wel een beterschapswens sturen. Doe dit bijvoorbeeld namens het team en zorg voor een kaart met een persoonlijke boodschap. Zo weet de zieke collega dat jullie met hem meeleven. Dat zal hij zeker waarderen!
Tip: stuur je medewerker de ‘Fruitbox Beterschap’ van Kadoos. Of neem eens een kijkje tussen onze voorselectie van gezonde geschenken. Voeg online je persoonlijke boodschap toe, en wij regelen de rest. Hulp nodig? We adviseren je graag over hoe je jouw attenties strategisch kunt inzetten om je bedrijfsdoelen te behalen. Chat, mail of bel ons gerust.
4. Wet Verbetering Poortwachter
Ten slotte is er nog langdurig ziekteverzuim. Hier is sprake van als de medewerker na zes weken nog steeds ziek is. Vanaf dit moment ben je wettelijk verplicht om een Plan van Aanpak op te stellen. Hierin maak je samen met de medewerker een plan voor de werkhervatting. Je doet dit aan de hand van de Wet Verbetering Poortwachter. Hoe dit precies werkt lees je in dit artikel van ArboNed.